2015. szeptember 13., vasárnap

Játékajánló - Minecraft (kockáknak), avagy hogy kezdj neki a játéknak?

A legtöbben már valószínűleg hallottak a Minecraft nevű kockajátékról. Sokan már játszottak is vele (vagy teljesen ráfüggtek).
Ebben a cikkben most azt fogom bemutatni, hogy hogyan is tudjátok kipróbálni ezt teljesen ingyen.



Először magáról a játékról pár szót:
Nagyjából a legóhoz lehetne hasonlítani, hogy a Minecraft-szüzek is valamilyen képet alkothassanak róla, azonban annál egy kicsit összetettebb.
Ha életedben legóztál, vagy szeretted a legót, akkor ez az a játék, amely ezt az élményt próbálja visszahozni virtuális keretek között, annyi különbséggel, hogy itt nem kell súlyos összegeket kifizetned, hogy megépíthess egy tíz centis villanyoszlopot.



Az elv maga ugye adott, tehát lehet benne építkezni, és olyan dolgokat létrehozni, aminek csak a képzelet szab határt. Akinek van elég kitartása és ideje, az tényleg bármit képes megépíteni a játékban.



Azonban ez így túl egyszerű lenne.
A játéknak (a milliónyi módja mellett) van egy nagyon népszerű módja, amin általában a legtöbben szoktak játszani. Ez pedig a túlélő mód. A napszakok és éjszakák változásával reálissá teszik az élményt. Nappal, ugye nincs semmi gond, mert szaladgálhatsz a természetben, gyűjthetsz rengeteg alapanyagot, építhetsz házat (vagy amit akarsz), de éjszaka jönnek a szörnyek, és kivétel nélkül mindegyik azon lesz, hogy téged megkajáljon. Szóval nem árt ilyenkor óvatosan mozogni, vagy behúzódni egy általad épített szállásra.



A szörnyekből elég sokféle van. Az egyik nyíllal lő, a másik felrobban, ha a közeledbe ér, egy másik elpakolja a házadat a fejed felől, ha nem figyelsz oda, vagy éppen mérgező üvegeket dobál rád.
Szerencsére vannak védekezési trükkök ezek ellen, és idővel kitanulhatod, hogy mik az egyes szörnyeknek a sajátosságai, így már tudni fogod, hogy mitévő legyél, ha közeledni látsz egyet.

A játéknak nincs vége (ahogy a legónak se), mivel ez egy túlélő játék. A lényege, hogy építgess, fejleszd a felszerelésed, túléld a szörnytámadásokat, és egyszerűen élvezd magát a játékot.
Játszhatsz egyedül is, de még jobb, ha közösségekbe lépsz be, így akár a barátaiddal együtt is tudtok kalandozni. Hatalmas élmény ugyanis, ha páran összefogtok, és nekiláttok megépíteni egy erődöt, vagy házat, majd azt megvéditek az esetleges támadóktól szemben (vagy más játékosoktól, akik ki akarnak rabolni).

Helyszínek szempontjából nagyon gazdag a világ. Az erdőtől kezdve, a sivatagokon át, a kilométereken át húzódó barlangrendszerekig minden megtalálható, ami a természetben is előfordul.




Nem véletlen hívtam kockajátéknak fentebb, ugyanis a legtöbb esetben kocka alakú blokkokból áll minden. Ez ugyan nem jelent különösebb hátrányt a játék élményében, hamar meg lehet szokni a képi világát, és gyorsan el lehet sajátítani a játék fizikáját. Van viszont egy hatalmas előnye: szinte bármilyen gépen elfuttatható. Ha egy youtube videót le tud játszani a géped, akkor ezzel se lesz gondja.

Rengetek állat is található a játékban: tudsz teheneket tenyészteni, malacot vágni, lehet kutyád, vagy csirkét etethetsz. Egész állatfarmokat létrehozhatsz, ha úgy tartja kedved, vagy egy állatkertet, ha éppen erre vágynál (nekem éppen tehén- és birkatenyészetem van, amiből húst lehet nyerni).
De farmerkodhatsz is. Különféle növényeket ültethetsz, amiből élelmet nyersz, vagy megetetheted vele az állatokat.

És most jöjjön az a rész, hogy hogyan tudsz játszani vele:

Először is szükséged van egy kliensre, amin keresztül te játszani tudsz. Ezt letöltheted erről az oldalról is:
Ha ez megvan regisztrálsz, és már be is tudsz lépni magába a játékba.
Kiválasztod, hogy hogyan akarsz játszani; egyedül (az egyjátékos móddal), vagy többen (a többjátékossal). Kezdetnek én inkább azt javasolnám (ha új vagy még benne), hogy először egyedül próbáld ki, hogy milyen is igazából, így nagyjából megtapasztalod, hogy mire számíthatsz.
A többjátékos módnál te is létrehozhatsz saját szervert, hogy kizárólag a barátaiddal játssz, de csatlakozhatsz különböző szerverekre is, amikre ha rákeresel, csak az ip címét kell beírnod, és már kapcsolódni is tudsz rá.

Ha kezdő vagy, célszerű először egy földből készült házat összedobni, hogy bármikor elbújhass, ha valami közeledik feléd, majd elindulhatsz és szerezhetsz kaját, amit állatok leöléséből tudsz nyerni. Nyersen is elfogyasztható, de a legjobb módja, ha megsütöd. Ehhez azonban kell egy kemence is.
Lassan rá fogsz jönni, hogy milyen anyagok szükségesek ahhoz, hogy a számodra szükséges dolgokat előállítsd. Nehéznek fog tűnni elsőre, de hamar bele fogsz jönni. Ha nagyon nem menne, akkor itt egy link, ahol minden fontos craftolási módot megtalálhatsz:

http://www.minecraft-crafting.net/

Ha tehát, az imént említett kemencére lenne szükséged, az a linken az első sorban a hatodik lesz, amit kövek körbe helyezésével tudsz előállítani a craftoló asztalon (ami pedig a negyedik, és a megfelelő rublikákba helyezett fákból készíthetsz).

Ennyi lenne az egész. Mindenkinek jó játékot és hasznos craftolást kívánok!

Ha kérdésed van, azt felteheted üzenetben, vagy írj a vélemények szekcióba.


- C. J. DeWitt -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése