2015. szeptember 6., vasárnap

Játékajánló (kifejezetten lányoknak) - Life is strange

Veletek is előfordul, mikor lefordultok a székről, mert annyira unjátok magatokat, és utána a földről sincs kedvetek már felkelni?
Valószínűsíthetem, hogy igen. Mert velem is.
Ilyenkor se egy sorozat, se egy film, se egy könyv nem tud elég érdekes lenni, hogy akár csak a szemetek sarkából figyeljétek rá.
Azért hoztam ezt az írást, hogy bemutassam, a következő játék garantáltam le fogja kötni a figyelmeteket, ha kipróbáljátok.
Feltételezem, hogy az olvasók többsége nő, de ez nem akadály, hiszen ez a játék pontosan titeket céloz meg.
Hogy nem vagy gamer, és azt se tudod, hogy lehetne játszani egy ilyennel? Sebaj, a cikk után el fogom magyarázni ezt is.




A mai terítéken a Life is strange!



Az iskolakezdéssel pont aktuálissá is vált ez a játék. De miről is szól, vagy mitől olyan jó egyáltalán?
A történet egyszerű: Max (lány) egy tizenéves tini, aki új iskolába kerül, és a szokásos be akar illeszkedni az új osztályba, de eléggé magának való csaj dilemmájával kerül szembe. Az osztálytársak között van nyalizós cicababa, mindenkit leszaró, és a világgal nem törődöm fazon, vicces, és kedves srác, aki állandóan a nyakunkon lóg, tehát eléggé tipikus karakterek. Elsőre így tűnhet, azonban lassan mindenkiről megtudunk valami olyat, amitől rokonszenvessé válnak.
Magával a főszereplővel könnyű azonosulni, ugyanis egy csendes karakterről van szó, aki megpróbál másokon is segíteni. Ebben sincs semmi különös. Azonban már az elején kiderül, hogy Maxnek lesz egy különleges képessége. És innen indulnak csak be a dolgok igazán. De még hogy!
Max ugyanis tanúja lesz egy gyilkosságnak, ahogy egy lányt lelőnek a női wc-ben, és innentől kezdve vissza tudja pörgetni az időt, hogy meg nem történté tegye az eseményeket.




Az egész játék nagyon történet-orientált, vagyis maga a történet kerül középpontba. Akik szeretik az erős történettel rendelkező könyveket/filmeket (tehát nem a kliséket), azoknak érdemes ezzel is megpróbálkoznia, ugyanis hihetetlen emberi érzelmekkel van megtöltve ez a játék.
A képességnek köszönhetően a gyilkosságból végül csak gyilkossági kísérlet lesz, így megmentve a lányt, majd szépen kibontakozik előttünk egy meglepően széles és érdekes történet. Megismerhetjük a karaktereket, az életüket, és körbe járhatjuk a sulit, ami, akárcsak az igazi, tele van élettel. Ha viszont úgy tartja, akkor beülünk órára, és a fényképészetről tanulunk (az iskola egy művészeti iskola, ahol Max fényképészetet tanul).
A képességünknek hála most már nem lesz olyan válasz, amit nem tudunk, ha a tanár kérdez tőlünk valamit, hiszen, ha nem találtuk el a helyes választ, akkor egyszerűen visszatekerjük az időt, és azt válaszoljuk, amit hallani szeretne. Az apróbb dolgokból azonban egyre komolyabbak lesznek, így az iskolai jelentéktelennek tűnő eseményekből végül emberi életek megmentése is lehet. Max a hatalmával egyre komolyabban befolyásolja a történet menetét, így megtippelni se lehet, hogy hol fog végződni minden.




Egy kicsit a játékmenetről: Itt nem egyszerűen végig kell menned a pályán és figyelned, hanem saját magadnak kell irányítanod a cselekményt. Ez hihetetlen jó benne. Na, nem te szabod meg, hogy mikor hova akarsz menni, de egy adott térben ezentúl is szabadon mozoghatsz. Amit te befolyásolsz, az kihatással lesz olyan dolgokra, amiknek a következményeit nehéz megtippelni. Itt egy példa hozzá: az előbbi női mosdós gyilkossági kísérlet után lehetőséged lesz beárulni a srácot az igazgatónál, amivel magadra haragíthatod őt, ha megtudja, azonban, ha elhallgatod az információt előle, akkor az igazgató lehet pipa rád, és későbbiekben nem tud majd komolyan venni a fontos ügyekben. Ez csak egy példa volt, de értitek a lényeget.




A játék sorozatosan ilyen döntések elé állít téged, ahol meg kell hozni olyan dolgokat, amik a későbbiekben fontosak lesznek. Ezeket a döntéseket jól kell mindig meghozni, mert később ezek nagy hatással lesznek a további cselekményre. És részben ezért baromi jó az egész játék. Sokszor egy-egy nagyobb döntésnél 10 perceket is el tudok tölteni, mert sosincs olyan, hogy egyértelmű válasz, ugyanis itt mindennek hatalmas súlya van, így tényleg mérlegelni kell a lehetséges következményeket.
Az iskolában lófrálva interakcióba léphetünk más emberekkel, és tárgyakat vizsgálgathatunk, ha kedvünk tartja, ami azonnal megteremti az erős atmoszférát. A koli szobánkban zenét hallgathatunk, vagy csak pihenhetünk egy kicsit, ha épp nincs jobb dolgunk. Nagy hiba lenne csak úgy átszaladni a történeten, hiszen ennek a játéknak pont az a lényege, hogy hagyjunk elég időt arra, hogy megnézzünk mindent.




Az öt epizódra tervezett játékból eddig négy jelent meg, és elvileg ebben a hónapban lenne esedékes az utolsó része, amit én már tűkön ülve várok, hiszen a történet olyan nagy mértékeket öltött, hogy tényleg alig bírom kivárni már azt a hátralévő pár hetet.
A zenéjére még kitérnék egy kicsit. Iszonyatosan illik a játékhoz, és nagyon jó hangulatteremtő hatása van.  Nem tudom kik dolgoztak rajta, de hogy profi munka, az biztos.


Ha felkeltette az érdeklődésed, és szeretnéd kipróbálni, de nem vagy egy gépguru, akkor ebben nyújtok egy kis segítséget:
Először arról kell meggyőződnöd, hogy a géped megfelelő teljesítményű-e ahhoz, hogy elfuttassa a játékot (szerencsére nem kell nagy gépkövetelmény hozzá).
Itt találod a játék rendszerkövetelményét:

Minimális gépigény:
Ajánlott gépigény:
CPU:
Dual Core 2.0GHz or equivalent
CPU:
Dual Core 3.0GHz or equivalent
RAM:
http://gepigeny.hu/
2 GB RAM
RAM:
http://gepigeny.hu/
2 GB RAM
GPU:
ATI or NVidia card w/ 512 MB RAM (not recommended for Intel HD Graphics cards)
GPU:
ATI or NVidia card w/ 1024 MB RAM (NVIDIA GeForce GTX 260 or ATI HD 4890)
DX:
Version 9.0
DX:
Version 9.0
OS:
http://gepigeny.hu/
Windows Vista
OS:
http://gepigeny.hu/
Windows 7

HDD:
3 GB available space
HDD:
3 GB available space


Ha nem tudod, hogy neked milyen a géped konfigurációja, egyszerűen letöltöd a Speccy nevű programot, amivel ellenőrizheted és összevetheted, hogy megvan-e a minimális futtatáshoz szükséges konfiguráció (egy gyengébb laptop is elfuttatja minimumon).
Ha igen, akkor jöhet maga a játék. Sajnos ebben nem igazán segíthetek, ugyanis a játék fizetős, de, ha ügyesek vagytok, megtaláljátok a módját, hogy valahonnan letöltsétek (erre való a torrent).
Magyarítást találtok hozzá az 1-3 epizódokhoz, úgyhogy teljes magyar felirattal élvezhetitek ezen részeket, de akik kevésbé tudnak angolul, azok is sokat megérthetnek belőle, ugyanis a nyelvezete egészen egyszerű és jól érthető.
Ahogy én tapasztaltam, eddig olyan 10 órányi játékideje van, szóval elég sok elfoglaltságot biztosít a számotokra.
Élvezetes időtöltést kívánok mindenkinek!


Ha bármi kérdésed lenne, küldj egy üzenete, vagy írd be a megjegyzéshez, és igyekszek mielőbb válaszolni rá.


- C. J. DeWitt -

1 megjegyzés: